lørdag 30. juni 2007

Hos Long Neck-stammen

Så var dagen der da vi skulle besøke de berømte damene med ringer rundt halsen. Grytidlig opp kl. 0600 for å vente i nesten to timer før bilen dukka opp. Det var selvfølgelig mannen på hotellet som hadde blingsa litt med tidene. Jaja, fikk nå med oss litt barne-TV på The Australian Network nedi resepsjonen.

Kjørte avgårde og første stopp på turen var en orkidéfarm. Massevis av flotte orkidéer som mamsen ville skrytt hemningsløst over :) Fikk bl.a. vite at det tar årevis å dyrke fram en blomst. Skuddene settes først i ei lita flaske. Der blir de stående til flaska er for liten slik at den må knuses. Etter det blir plantene hengt opp med røttene fritt og passa iherdig på. Veldig viktig med rett temperatur og vannmengde. Etter flere år slik springer de første blomstene ut. Ikke akkurat jobb for den utålmodige.

Turen gikk videre til Chiang Dao, et gammelt tempelområde med en tilhørende grotte der det finnes flere hundre år gamle Buddhasymboler. Helt utrolig å se! Noen figurer var satt inn, mens andre var hugd ut av stein. I tillegg var det, som det jo SKAL være i grotter, flaggermus. De surra uhemma over hodene våre og lagde sånne pipelyder. Jeg klarte IKKE å imitere dem sånn som jeg jo gjør med absolutt alle andre dyr :-p



Neste stopp var Thaton-templene. Det er egentlig et stort område med mange templer. Vi stoppa ved en gigantisk hvit Buddha oppi fjellskråningen. Der kunne vi slå på en gong-gong for hell og lykke. Ble ikke rare lyden når de hadde gjemt bort klubba. Vi dundra så godt vi kunne med hendene og tenkte: "Vi vil vinne i lotto, vi vil vinne i lotto!" Vet ikke om det helt hjelper, men vi får leve i trua! Rett på nedsiden av Buddha-statuen renner elva Mekok. Den starter i Burma og fortsetter nedover til den mikser seg med elva Mekong.

Så til høydepunktet på turen! En liten landsby der Akha-folket bor. Akha-folket består av flere stammer som man kjenner igjen på forskjellige måter: Karen Long Neck er de berømte damene med en spiral rundt halsen, Palong-folket som går med karakteristiske sølvbelter og svarte tenner og Karen Big Ear-folket som har store ringer som utvider øreflippene. De mest imponerende er kanskje Long Neck med sin spiral rundt halsen. Vi trodde jo at det var flere ringer som ble satt på litt etter litt, men det er altså en stor og TUNG spiral. Vi fikk kjenne på en, og kan bare si at vi IKKE ville hatt'n rundt halsen. Det er også en myte at dersom den blir tatt av knekker nakken. Vi fikk se bilder av damene uten spiral. Så ikke helt normalt ut for å si det mildt! Kan jo nevne det og at det ikke er nakken som blir strekt, men skuldrene som blir pressa ned pga. tyngden av spiralen. Så nå veit dere det!

På vei tilbake til Chiang Mai stoppa vi ved en liten landsby som støttes av The Royal Project. Dette er et initiativ satt igang av kongefamilien i Thailand for å støtte opp om minoritetsgrupper. Hovedgrunnen for å starte prosjektene er for å gi folk et alternativ til dyrking av opium og andre narkotiske stoffer. Veldig bra initiativ spør du meg!!

Etter en laaaaang dag i bil var det godt å komme tilbake til Chiang Mai og en kafé! Fikk oss litt mat, en kaffe og to, og strena til køys. Var jo så slitne .... hadde jo vært oppe siden 0600, og DET skal man ikke på ferie ;)

Erling og Laila


PS! Bildene er her

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hallo onkel Erling og tante Laila .
Jeg og bestmor reiser til Huglo i morgen.God sommer.
Hilsen NICOLAY...

Anonym sa...

Sommerhilsen fra Billingstadvn.
Nå er allt pakket og klart,det blir lenge før jeg skriver til dere igjen.Det er visst vanskelig å få sendt noen hilsener fra Huglo .Vi får ta en tur til tante Gullborg!!!SÅ FLOTTE ORKIDE BILDER.
Der skulle jeg vært!!Kos dere videre.
Masse hilsener fra mamma og pappa.

Anonym sa...

Hei hopp!! Ting tar tid ;) Sett dere på bilder og har dere i tanken...mangler litt på datakunnskapen bare....desverre! Lite nytt i det da...;) På Eie å får hjelp nå. Alt er bra, som det pleier her hos oss. Savner dere masse og gleder oss til dere kommer hjemom en tur...om litt! Ok, nå er prosedyren å få til dette her...Finfin dag, kos dere masse og ein heile hau!!! Gla`på dåke!! Klemklem it, malene og tobias